Solved past paper of PPSC


I am going to share with you the paper of the headmaster, which was conducted by the Punjab Public Service Commission of Pakistan.
1 Education confined to educational institutions is=formal education
2 A most important element of non-formal edu= media
3 Pedagogy is con concerned with= teaching methods
4 Epistemology deals with= knowledge
5 Study of old books= perennialism
6 1st educational conference= 1947
7 Field of study concerned with learning activities is called= psychology
8 ESR is an action plan of=2001-2005
9 micro-teaching =group of teachers training
10 Demonstration means= perform
11 Blackboard is =visual aids
12 Portfolio =students work
13 Father of Computer=Charles Babbage
14 A bit is= only 1
15 Computer made of lot of=chips
16 A computer works on data and gives result its called = analysis
17 The basic function of democratic teacher=guiding students
18 Effective teaching = friendly environment with students
19 Which 1 is odd=b.tec
20 Which 1 is not teacher training inst.= agriculture uni
21 E/S educators r appointed in=BPS9
22 Effective teaching requires = planning
23 Psychoanalysis is a school of thought=???
24 Hierarchy of Needs =Maslow
25 Judge the student's difficulties of class= diagnostic evaluation
26 Increasing objectivity of marking =MCQ
27 Values divided into 2 equal parts= median
28 Test measures what to be intended =validity
29 Length of the test is an important factor in obtaining a representative =sample
30 If the test gives the same score =reliability
31 in a room boys 12 & girls 32. 18 fractions of boys with class= 2/5
33. 30%=100 then 3%=1000
34. 2/?=?/50=10
35 urdu k Bwa e adam= Yamani
36 Tehzibul akhlaq= sir syyad
37 Urdu+farsi book=armaghan e Hijaz
38 Ibn e maryam= kunniyat
39 Babri masjid in= utar Pradesh
40 Usain bolt got= 3 medals
41 PEC = Punjab examination commission
42. Guava = vitamin c
43 kokarakram highest range=nanga Parbat
44. NAM =1979
45. Cell= mitochondria
46. Process of curriculum=??
47. 3×-4=11 then (3×-4)2=22
48. In a class students sits in a group circle= ???
49. Synonyms ???= diverse
50. Synonyms indigenous =native
51. Study of people's income = survey research
52. Costal boundaries =Russia
53. Physical differences=???
54. Chickenpox = A option correct the
55. Embessidor= china
56. Disease = lungs ya eys ki the
57. Which is not the characteristics of authoritative teachers =rudeness
58. HEC 1st chairman =???
59.Effective administration of HM= visit classes
60.Lines blocks in a straight row
61. Chief air Marshall= Usman
63. First water idiom=???

SECOND PAPER


1. The education sector reforms program started in… Ans: 2001-2005
2. Attention is……. Ans: mental activity
3. Most of the knowledge gained through…. Ans: observation
4. Education is a continuous process….. Ans: birth to death
5. Microteaching is a technique, narrow topic and specific….. Ans: skill
6. PAC stands for…… Ans: public accounts committee
7. PEC stands for…….Ans: Punjab examination commission
8. The computer consists of ….. Ans: electronic circuits ( not sure)
9. HEC first chairman,,,,… Ans: Dr. Atta ur Rehman
10. Ahmad wants to know the relationship between the teacher salary and their social status,
The research is……. Ans: correlational research
11. Ms.fahmida is setting objectives,selecting instructional strategies,selecting content. What is she doing… ANS: Creating lesson planning
12. A portfolio is a work of …. Ans: student
13. Father of psychoanalysis is …… Ans: Siegmund friend
14. A bit is ……. Ans: 1 or 0
15. Paedagogy is concerned with….. Ans: Teaching methods
16. Blackboard is….. Ans: visual aid
17. Antonym of VALOUR is…… Ans: cowardice
18. Synonym of INDIGENOUS is …… Ans: Native
19. Synonym of HETEROGENOUS is…… Ans: diverse
20. Eagerness to engage in productive work is….. Ans: initiative
21. The elementary school appointed in…….. Ans: BPS-9
22. Guava is the rich source of……… Ans: vitamin C
23. IF a test administered again and again and the same results produce. The quality of testis:….. Ans: Reliability
24. If a test measures what it claims to measure is……. Ans: validity
25. A powerhouse of the cell is:…… Mitochondria
26. Study of great books is………. Ans: perennials
27. Sardar Masood khan president os AJK, former designation……. Ans: ambassador to china
28. Pak joined NAM in……. Ans: 1979
29. Smallpox vaccines by…….. Edward Jenner
30. First education conference in ……… Ans: 1947
31. All students attempting the same questions from the common bank is:…… Ans: essay type
32. Easy to score and reliable ……….. Ans: MCQs
33. Longest coastline……… Ans: Canada
34. The highest peak of the Karakoram range is:…… K2
35. 2\? = ?/50………. ANS: 10
36. 30% of 100 is 3% of…….. Ans: 1000
37. Seriation is …… Ans: arrange blocks from bigger to small
38. Demonstration means …… ANS//; To show
39. Role of headmaster in Skool is…… Ans: inspecting classes
40. Current air chief name:….. ANS: SOHAIL AMAN
41. Boys are 12 and girls are 18. boys are what portion of the class:…. ANS: 2/3
42. Which one is odd…. Ans: B.tech (other options) ( ptc… ct… b.ed)
43. The source of informal education is……. Ans: media
44. Formal education has a well defined …… Ans: curriculum

45. Who are the ultimate beneficiaries of elementary school…… Ans: children


46. Curriculum development is a continuous and-------------- process…… Ans: Dynamic
47. ASTIGMATISM is a disease of: …….. ANS: Eyes
48. Islamic education based on………. Ans: Quran and hadith
49. The reality of knowledge studied in ……… Ans: Epistemology
50. Hierarchy of needs presented by Ans: Maslow
51. If the same result is given by a test, the test is called…….. ANS: Reliable test
52. Usain Bolt won how many medals in Rio Olympics 2016……. ANS: 3
53. The father of the computer is…….. Ans: Charles Babbage
54. Abusive language will be ……….. option forgot
55. Values divided into two equal parts ……. ANS: median
56. Field of study concerned with learning and teaching activities….. Edu. Psychology
57. The computer works on data and gives the result. It is……. Ans: analyzing
58. The basic function of the democratic teacher is…….. ANS: GUIDE
59. Effective teaching requires continuous ……. Ans: Planning
60. Which is not a teacher training institute…… Ans: Agri university
61. The assessment in which students' difficulties are assessed for the purpose of improvement….. Ans: diagnostic evaluation
62. The length of a test is an important factor in obtaining a representative …….. ANS: Sample
63. Curriculum development is a process
A: whirling B: Conical C: Information D: none( I ticked)
64. Selecting an alternative ……. Ans: Decision making65. The largest export item of the park is……. Ans: textiles
66. In a parent-teacher meeting what should be avoided…… ANS:?
67. Idiom OF FIRST WATER means……Ans: of the high or finest quality
68. Authoritative (democratic) parenting and teaching which is not the characteristic……. 
71. Risala tehzeeb ul ikhlaq by….. Ans: sir Syed
72. Allama Iqbal book of poetry contains both urdu and Farsi kalam …….. Ans: Armagh I Ejaz
73. A teacher arranged a seating plan in circles and clusters in a class. What is drawback…… Ans: There will be blindspots
74. Dialect or dialectical approach for proving truth is……… Ans: dialogue
75. Objective resolution 1949 was adopted by …….. ANS: CONSTITUENT ASSEMBLY
76. Babri masjid in which the state of India……. Ans: Uttar Pradesh
77. Rules should be …….. ANS: firm and punitive
78. Hadia wants to search about cats on the web, what tools he would use… Ans. Google and yahoo
79. Physical differences are………. ANS: Inborn and environmental
80. Which is not the characteristics of authoritative administration…….. ANS: Sharing
81. Being a science of wisdom philosophy aims at…….. Ans: search for reality

82. The objective of education comes from …….. Ans: philosophy

3 comments:

  1. Thanks for such great knowlegde to share with us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I just want to say thanks.you done great job.carry on.

      Delete
  2. Kindly share mcq's and past papers for the subject computer science

    ReplyDelete