EVERYDAY SCIENCE MCQs


FEATURED EVERY DAY MCQs


1. The mass of the Sun is mainly composed of

(A) hydrogen

(B) helium

(C) carbon dioxide

(D) nitrogen

2. What divides the Earth into the northern and southern hemispheres?

(A) Rotation axis

(B) Ecuador

(C) North Pole

(D) South Pole

3. Very high frequency (VHF) has __________ wavelengths.

(A) shorter

(B) shorter

(C) longer

(D) longer

4. The long-term defect could be corrected using __________ lenses.

(A) concave

(B) convex

(C) divergent

(D) none of these

5. Vitamin A deficiency produces

(A) night blindness

(B) rickets

(C) scurvy

(D) hair loss

6. For a fixed mass of gases at a constant temperature, if we decrease the volume, the pressure


(A) also decreases

(B) increase

(C) remains constant

(D) none of these

7. The shelf life of red blood cells is __________ days.

(A) 60

(B) 120

(C) 180

(D) 240

8. Water density is

(A) 1 g / cm3

(B) 1.5 g / cm3

(C) 2 g / cm3

(D) none of these

9. Radioactivity was discovered by

(A) Lord Kelvin

(B) J. J. Thomson

(C) Ernest Rutherford

(D) Henri Becquerel

10. A device that converts chemical energy into electrical energy is called

(A) engine

(B) generator

(C) mobile coil meter

(D) battery
11. The mass of the Sun is mainly composed of hydrogen (about 73%). The second main component (about 25%) is

(A) hydrogen

(B) helium

(C) carbon dioxide

(D) nitrogen

ANSWERS
1. A

2. B

3. A

4. B

5. A

6. B

7. B

8. A

9. D

10. D


The sun is a
(A star

(B) Planet

(C) asteroid

(D) Meteorite




12. The average adult has a blood volume of approximately __________ liters.

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7


13. The most abundant element in the universe is

(A) Oxygen

(B) Hydrogen

(C) Carbon dioxide

(D) Silicon


14. The most abundant element in the earth's crust is

(A) Oxygen

(B) Hydrogen

(C) Carbon dioxide

(D) Silicon


15. Every day, the human body breathes __________ liters of air.

(A) 5,000 to 10,000

(B) 10,000 to 15,000

(C) 15,000 to 20,000

(D) 20,000 to 25,000


16. Vitamin D deficiency results in

(A) night blindness

(B) rickets

(C) scurvy

(D) hair loss


17. The SI unit of "pressure" is

(A) pascal

(B) July

(C) tesla

(D) Henry


18. The densest substance on Earth is

(A) Platinum

(B) copper

(C) steel

(D) Osmium

19. A camera uses a __________ to form an image.

(A) convex lens

(B) concave lens

(C) condensing lens

(D) none of these


20. Which of the following is NOT a driver?

(A) aluminum

(B) silicon

(C) graphite

(D) All are conductors


ANSWERS: REVIEW OF DAILY SCIENCES

11. A

12. B

13. B

14 TO

15. C

16. B

17. A

18. D

19. A


20. D




21. What does CNG mean?

(A) Converted natural gas

(B) Conducted natural gas

(C) Conducted natural gas

(D) Compressed natural gas


22. Which of the following is true for "Sound"?

(A) Sound cannot travel through a vacuum

(B) Sound cannot travel through gases.

(C) Sound cannot travel through liquids

(D) Sound cannot travel through solids.



23. When white light passes through a prism, it is divided into __________ colors.

(TO 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8


24. 1 nanometer =?

(A) 10-3 meters

(B) 10-6 meters

(C) 10-9 meters

(D) 10-12 meters





25. The instrument used to measure very high temperatures is

(A) Pyroscope

(B) Pyrometer

(C) Seismograph

(D) Xymeter


26. Sound waves are _________ waves.

(A) transversal

(B) electromagnetic

(C) longitudinal

(D) none of these




27. The lifespan of white blood cells is __________ day (s).

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4


28. The fluid part of the blood is known as

(A) plasma

(B) platelets

(C) blood cells

(D) hormones



29. Radiographs were discovered by

(A) Rontgen

(B) Thomson

(C) Rutherford

(D) Bacquerel


30. The speed of light is

(A) 280,000 km / s

(B) 300,000 km / s

(C) 320,000 km / s

(D) none of these


ANSWERS: SCIENCE EXAMS EVERY DAY
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B

1 comment: